Представљен извештај о спровођењу Акционог плана за поглавље 23 “Правосуђе и основна права”

Представници Алумни клуба Правосудне академије Тијана Леваков Вермезовић, Драган Мастиловић, Синиша Трифуновић и Немања Никодијевић присуствовали су представљању извештаја о спровођењу Акционог плана за поглавље 23 “Правосуђе и основна права”. Скупу је присуствовала министарка правде госпођа Кубуровић, шеф мисије ЕУ у Србији г. Давенпорт, помоћник министра правде г. Бацковић и други представници владиног и невладиног сектора.

Предстаници Алумни клуба су узели учешће у јавној дискусији и указали на проблем са којим се суочава Правосудна академија и свршени полазници Правосудне академије, а који се тиче изузетно ниског процента избора свршених полазника на правосудне функције, те је указано на незаконита решења садржана у правилницима Високог савета судства и Државног већа тужилаца, а којима се регулише поступак првог избора на судијску, односно тужилачку функцију.

Такође, у неформалном разговору са министарком правде госпођом Кубуровић, указано је на последице решења до којих може довести примена правилника Високог савета судства и Државног већа тужилаца а који регулишу први избор на правосудну функцију.