Саветовање #АКПА2018

Треће саветовање Алумни клуба Правосудне академије (АКПА) “Одговор(н)и за будућност” одржан је у Вршцу од 12-14. септембра 2018. године. Саветовању су поред бивших и садашњих полазника Академије присуствовали представници Високог савета судства, Државног већа тужилаца, председници више судова,угледне судије, тужиоци и адвокати.

Отварајући скуп председник АКПА Синиша Трифуновић је изразио задовољство што је Правосудна академија званично предложена за уставну категорију и што је такав приступ похвалила и Венецијанска комисија. Нагласио је да јавности није објашњен значај ове институције и да се њоме на квалитативно другачији начин регулише избор судија и тужилаца у Србији. Правосудна академија треба да постане гарант судијске независности и да ојача поверење грађана у правосуђе кроз доношење критеријума за избор који у историји наше земље никада нису били до краја изграђени. Оно што је Војна академија за официре, то Правосудна академија мора да буде за судије и тужиоце.

Централни догађај саветовања је била панел дискусија “Правосуђе и медији – слобода, обавеза, одговорност” на којој су говорили, између осталих, судија Врховног касационог суда Зорана Делибашић, члан Високог савета судства и судија Апелационог суда у Нишу Александар Пантић и председник Адвокатске коморе Београда адвокат Југослав Тинтор, професор Правног факултета у Београду др Милош Живковић и др. Закључено је да су медији неопходни у демократском друштву, али да у пракси често долази до кршења права на приватност и претпоставке невиности странака у поступку, као и да постојећи механизми заштите ауторита суда и судија не дају задовољавајуће резултете, те да треба тражити нова решења, као и да би међусобни дијалог између медија и правосуђа могао да подигне степен међусобног разумевања.

Предавање на актуелну тему “Грађанскопарвна заштита од насиља у породици” одржала је судија Јелица Бојанић Керкез, о прекршајном поступку и перспективи развоја прекршајних судова и специфичностима поступка говорио је судија Милан Мариновић, а заменик Тужиоца за организовани криминал Горан Јовић о новим тенденцијама у раду тужилаштва и доказним радњама које омогућава Законик о кривичном поступку, док је скуп затворен предавањем Татјане Лагумџије о вештинама заступања оптужнице и о претпоставкама In dubio pro reo и претпоставци невиности установљених у корист окривљеног у поступку, а које тужилац покушва да обори у кривичном поступку.

Последњег дана саветовања одржана је скупштина АКПА на којој се чула озбиљна расправа у вези са политиком уружења која је и поред разлике у мишљењима окончана у демократској атмосфери.

Дебата “Правосуђе и медији – слобода, обавеза, одговорност”