Саветовање #АКПА2019

На Златибору је од 7-10. маја 2019. годиен одржано Четврто саветовање Алумни клуба Правосудне академије (АКПА) под називом „Правосуђе на прекретници“, чије су главне теме борба против корупције и реформа Правосудне академије. Међу више од 130 учесника скупа били су чланови правосудних савета, председници судова, судије, тужиоци, бивши и садашњи полазници Правосудне академије (ПА).

АКПА је постало значајно струковно удружење које окупља велики број младих судија и тужилаца које жели да правосуђе донесе отвореност како изнутра, тако и споља, у односу на јавност, због чега се не либимо да покрећемо дебате о свим питањима о којима постоје не само различита мишљења, већ и супротни интереси, каква су питања везана за уставне амандмане, рефурму ПА и измене правосудних закона – навео је председник удружења Синиша Трифуновић. Након што је Венецијанска комисија поздравила решење да Правосудна академија буде уставна категорија, најважније питање ком се треба посветити јесте законско уређење односа правосудних савета (Високог савета судства и Државног већа тужилаца) и ПА које се мора заснивати на међусобној повезаности, уз очување уставне улоге правосудних савета да бирају судије и тужиоце. ПА треба да допринесе независности судијске функције и то мора бити полазна тачка у даљој реформи, додо је Трифуновић.

Драган Бабовић, члан судског већа Црне Горе, истакао је да је увођење обавезне обуке кандидата за судије и тужиоце пре ступања на правосудну функцију, за разлику од искуства у Србији, у Црног Гори прошло без икаквих противљења у редовима струке и да тај систем даје прве резултате, док је Иван Јовичић, члан ВСС навео да је избор око 60 судија из редова ПА на последњем конкурсу показатељ квалитета обуке на ПА, али да ВСС мора и у будућности бити тело које бира судије и да је једно од могућих решења да ВСС бира полазнике ПА.

Антикорупциона одељења

Оцену рада специјализованих одељења тужилаштава за борбу против корупције након годину дана примене закона којим су формирана, дао је Миљко Радисављевић, заменик Репулбичког јавног тужиоца, који је навео да је очекивао да се у ова одељења бирају искуснији заменици тужиоца. Навео је да је специјализација тужилаца неоподан одговор у борби против корупције и да системски приступ подразумева помоћ финансијских форензичара са специфичним знањима из ове области. У наставку саветовања очекује се да о овој теми говори и Биљана Синановић, судија Врховног касациоиног суда (ВКС).

Предавања су одржали и председник Адвокатске коморе Војводине Владимир Бељански, др Марко Кнежевић, судија ВКС Марина Милановић и др.