Афера Тајни списак: ДВТ одбио да поступи по налогу Повереника

Државно веће тужилаца (ДВТ) одбило је да поступи по налогу Повереника за информације од јавног значаја и да Алумни клубу Правосудне академије (АКПА) достави записник за спорне седнице овог тела на којој је утврђен предлог 52 кандидата за заменике јавних тужилаца. Овај пердлог је на дневном реду Народне скупштине која је данас започела заседање и која је овлашћена да изврши избор.

У допису ДВТ-а се наводи да записник неће доставити, јер још није усвојен. Међутим, Повереник је у свом налогу навео да то није разлог за његово недостављање, јер у избору јавних функционера постоји повећан интерес јавности да зна.

АКПА истиче да је непоступање по Поверениковом налогу кажњиво дело и јутрос је затражила доношења решења о принудном извршењу одлуке. Јавност је неосновано искључена са седнице пре расправе о кандидатима, чиме је повређено начело јавности, а на самој седници су предложена 24 кандидата са тајног списка који је дошао у руке поједних медија пре саме седнице, што оставља отвореним питање ко је и када одлучивао о предлагању јавних функционера. При том, сам ДВТ је непосредно после седнице навео да је списак процурео са „припремне седнице“, а у данашњем допису наводи да никакве припремне седнице није било.

АКПА тражи да парламент не суделује у оваквом избору тужилаца, те да се поступак понови у демократској атмосфери у присуству јавности и позива невладине организације да осуде нетранспарентно поступање државног органа у чијем раду учествује и Удружење тужилаца Србије, које би требало да се залаже за унапређење правосуђа, а које брани поступање ДВТ-а.