Афера Тајни списак: Шабић дао хитан налог ДВТ-у

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић наложио је Државном већу тужилаца (ДВТ) да хитно, у року од 3 дана, достави Алумни клубу Правосудне академије (АКПА) информације, које је овај орган претходно одбио да достави, а које су везане за спорну седницу од 14. децембра 2017. године на којој је парламенту предложен избор 52 тужилаца широм Србије.

Наиме, пре спорне седнице, у јавност је процурео списак са именима 24 кандидата која ће бити предложена, док је на самој седници без образложења искључена јавност. АКПА је одмах тражила записник са спорне седнице и објашњење ко је, где и на основу којих критеријума саставио списак и зашто је искључена јавност, али је ДВТ одбио да записник достави. Председница Народне скупштине ставила је споран Предлог одлуке о избору тужилаца на дневни ред седнице парламента заказане за уторак.

АКПА оцењује да је ово илустративан пример како се у Србији бирају судије и тужиоци, и како се одлуке доносе ван институција и далеко од јавности. Све се догађа у јеку дебате о измени Устава у области правосуђа и у овом избору учествује и политика, али и Удружење тужилаца Србије, чијих је 5 истакнутих чланова у саставу ДВТ и показује како њихово неслагање о уставним амандманима нема одраза у конкретним изборима тужилаца, али и наглашава потребу да се што пре уведу јасни критеријуми за избор правосудних функционера, како нам се овакве афере не би понављале.

АКПА изражава бојазан да ће парламент учествовати у сумњивом избору и позива га да спречи избор, те да се цео поступак понови, јер јавност оправдано неће имати поверење у јавне функционере изабране уз постојеће мањкавости.