АКПА: Колеге сарадници, дођите на договор

Поводом саопштења Удружења судијских и тужилачких помоћника (УСТП) које негодује због одлуке Државног већа тужилаца (ДВТ) да одреди члана комисије за решавање питања свршених полазника Правосудне академије (ПА), а у вези избора на правосудне функције, Алумни клуб Правосудне академије позива колеге сараднике на разговор.

Већ пуних осам година постоји спор у струковним круговима око начина избора судија и тужилаца и постоји покушај увођења објективних и транспаретних критеријума за избор путем увођења ПА у правосудни систем Србије. Нажалост, због великих отпора, овај систем до данас није заживео, а Нацртом Уставног закона се одлаже његово ступање на сангу за више од пет година од усвајања уставних амандмана. У међувремену, ПА је сваке године уписивала нову генерацију полазника и тренутно се спрема упис девете генерације. Полазници ПА су бивши судијски и тужилачки помоћници, адвокати и правници из других професија који су пристали да се њихово знање провери на строгом тесту за упис на Правосудну академију и они су бирани искључво од представника струке, за разлиу од судијских и тужилачких помоћника, за које не постоје тестови за запошљавање. У протеклим годинама на изборима за судије помоћници су чинили преко 90% изабраних кандидата, док су свршени полазници Правосудне академије занемарени. То су били разлози због којих је АКПА предложила, а ДВТ прихватио предлог да се формира комисија за решавање питања свршених полазника Правосудне академије.

Позивање правосудних савета (Високог савета судства и Државног већа тужилаца) од стране УСТП да формирају паралелну комисију за “решавање питања помоћника” личи на народну изреку о жаби и поткивању. Заборавља се да никада у историји нису сви судијски помоћници били бирани на функције, већ је то увек била мањина међу њима. АКПА све време тражи само да се трасира транспарентан пут доласка до те мањине, како би били бирани најбољи кандидати. Обећавање правосудних функција броју од преко 1.000 судијских помоћика је демагогија која служи за мобилисање колега против погрешног непријатеља – Правосудне академије.

АКПА разуме колеге судијске и тужилачке помоћнике, како оне у удружењу УСТП, тако и оне ван овог удружења и не противи се њиховом избору на функције, већ жели да са њима формира заједнички предлог Министарству правде и Влади Републике Србије који би обезбедио заштиту легитнимин очекивања ове генерације помоћника и свршених полазника Правосудне академије, док у погледу будућих генерација долазећих правника дилема не сме постојати, јер са изборима на функције без критеријума се мора једном стати, и то, ако нема снаге у друштву данас за то, онда у што краћем року.

Биће нам задовољство да са колегама судијским и тужилачким помоћницима, са којима свакодневно делимо исте суднице, отворимо исркени дијалог, у што краћем року, уз обострано разумевање.