Бројни медији пренели вест о блокади тужилаштва

Бројни медији су пренели саопштење Алумни клуба Правосудне академије којим смо информисали јавност о одлуци Уставног суда од 19. јула 2017. године, донетој по иницијативи Алумни клуба Правосудне академије и Удружења за заштиту уставности и законитости. Овом одлуком покренут је поступак утврђивања незаконитости Правилника Државног већа тужилаца о избору заменика јавних тужилаца на прву функцију и донета мера којом је онемогућено даље предузимање било којих радњи по спорном Правилнику, тј. до даљњег је онемогућен избор и напредовање у односу на заменике јавних тужилаца.

Алумни клуб је из истих разлога покренуо иницијативу оцене законитости Правилника Високог савета судства који се односи на избор судија. За очекивати је да Уставни суд ускоро донесе исту меру у истој правној ситуацији, чиме прети блокада у правосуђу у погледу избора судија и заменика јавних тужилаца.

Алумни клубу није у циљу овакав сценарио, али напомиње да је више од годину и по дана упозоравао да процес избора судија и тужилаца мора бити регуларан, те да одговорност за незаконита акта јесте на њиховим доносиоцима.

Уставни суд преиспитује законитост правилника ДВТ-а (Танјуг)

Алумни клуб Правосудне академије: Уставни суд блокирао избор тужилаца (Бета)

Уставни суд преиспитује законитост правилника Државног већа тужилаца (РТС)

Избор под лупом: Уставни суд преиспитује законитост правилника Државног већа тужилаца (Блиц)

Блокиран конкурс за тужиоце (Данас)

Правосудна академија: Уставни суд блокирао конкурсе тужилаца (Н1)

Удружење тужилаца: Уставни суд не може да блокира конкурс (Н1)