Деманти: Судија Бољевић није у праву, иза “академаца” не стоји нико

Драгана Бољевић, председница Друштва судија Србије је у четвртој епизоди видео серијала “Партократија: канцер демократије (чију продукцију је радио Медија центар) емитованој 29. јуна 2017. године на ТВ Н1 навела: ”Постоји још један нови начин утицаја на судство. Сада је Министарство правде пригрлило Правосудну академију као институцију која врши иницијалну обуку људи који ће једном постати судије, а то како је он ушао у Правосудну академију, под чијим утицајем, ко су били чланови те комисије који су вршили селекцију, на кој начин се баш селекција полазника Правосудне академије вршила, то је за сада потпуно замрачено, нетранспарентно, тако да је ту остављен простор политичког утицаја на правосуђе.”.

Оваквим и сличним иступима у јавности судија Бољевић вређа све садашње и бивше полазнике Правосудне академије (ПА). Њене оцене су неутемељене, нелогичне и зато се питамо да ли су добронамерне и коме погодују. Питамо се зашто се никада судија Бољевић није обратила струковном удружењу полазника ПА – Алумни клубу Правосудне академије у настојању да добије потпуне информације и питамо се да ли је упознала макар и једног полазника ПА и његове стручне квалитете. Да јесте сазнала би следеће чињенице: полазници ПА су најздравији сегмент правосуђа у Србији јер је у њиховој селекцији обезбеђен најтранспарентнији метод избора – пријемни испит чија је суштина у ригорозном писаном тесту, који се полаже анонимно са питањима која нису унапред позната и која се одређују жребом, уз формрање ранг листе. Уз то Алумни клуб ће подржати сваку иницијативу за даљим унапређењем овог процеса. Истина је обрнута – сви остали начини уласка у правосуђе су нетранспарентни, почев од пријема приправника волонтера у судове и тужилаштва, до избора судија и тужилаца и њиховог напредовања у каријери.

Баш зато што су ничији, иза полазника ПА не стоји нико. Иако су стручни и оспособљени, полазници ПА се не бирају на правосудне функције, већ се бирају лица без било какве претходне обуке, што је супротно свим међународним стандардима. Тако је у последње 2 године 93,59% судија изабрано без обуке, а само 6,41% са завршеном обуком, а у истом периоду на јавнотужилаче функције изабрано 84,62% лица без обуке и само 15,38% са обуком. Полазници ПА су непожељни за систем зато што оваквом систему не одговара постојање јасних и мерљивих критеријума који могу да гарантују независност судијама, а грађанима праведну примену права. Изјаве, инсинуације и оцене судије Бољевић погодују онима који не желе промену система у коме је Правосудна академија маргинализована, а стручност, оспособољеност и претхонда обука судија и тужилаца неважна.