Јоханес Хан академцима: “Размотрићу проблем Правосудне академије”

 

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу господин Јоханес Хан је на Правном факултету у Београду одржао састанак са студентима, на ком су били присутни и шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадрор господин Мајкл Давенпорт и шефица преговарачког тима за придуживање Србије ЕУ Тања Мишћевић.

Алумни клуб Правосудне академије су представљали Душан Милошевић и Дејан Миловановић, полазници почетне обуке Правосудне академије, који су уједно и студенти постдипломских студија на Правном факултету у Београду који су током дискусије господину Хану скренули пажњу на позицију Правосудне академије Републике Србије, институције која спроводи селекцију и обуку будућих судија и заменикајавних тужилаца, и која је отпочела са радом 2010. године, а која се суочава са озбиљним проблемом обзиром да Високи савет судства и Државно веће тужилаца саоботирају процес избора свршених полазника Правосдне академије на правосудне функције. Истакли су да је  за сада само 6% свршених полазника правосудне академије изабрано на функције, на који начин је обука на Правосудној академији постала бесмислена, иако је слична обука предвиђена у многим државама чланицама ЕУ и званичним ЕУ документима је препоручена као најбољи механизам обезбеђења стручности и независности правосуђа. Посебно су подвукли да се налазимо у парадоскалној ситуацији, зато што процес избора није опструиран од стране политичког фактора, већ од самих највиших правосудних институција, те су указали да проблем мора бити размотрен током преговора Републике Србије са ЕУ у оквиру поглавља 23 и 24.

Господин Хан се захвалио на овим информацијама и рекао да није био упознат раније са овим проблемом и обећао да ће сигурно са партнерима размотрити ово важно питање јер је важно да правосудне функције обављају независни, стручни и квалитетни кадрови.

Амбасадор Давемпорт: “Правосудна академија услов за избор. Очекујем иницијативу Владе РС”

Шеф делегације ЕУ у Републици Србији господин Мајкл Давемпорт је навео да је упознат са целокупном проблематиком Правосудне академије, те да очекује одговарајућу иницијативу од стране Владе Републике Србије и страних експерата, а Правосудна академија мора бити једини начин избора на правосудне функције.

Шефица преговарачког тима Републие Србије госпођа др Тања Мишчевић је указала да проблем постоји, да је потребно да нађемо решење и да је Правосудна академија велика нада за правосуђе Републике Србије.