Јоханес Хан у Београду: Владавина права није “инстант кафа”

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан одржао је предавање на тему „ЕУ – Србија: Стратешко партнерство за будућност“ у петак, 15. септембра 2017. године, у хотелу Метропол. Предавање је организовала Делегација ЕУ у Србији, а на скупу су били присутни представници амбасадори држава чланица Европске уније и представници Националног конвента о Европској унији, чији је члан и Алумни клуб Правосудне академије, кога је представљао Александар Милић.

Важна тема на скупу било је Поглавље 23, односно правосуђе и основна права. Комесар Хан је навео да су непристрасност и ефикасност правосуђа, затим унапређење борбе против организованог криминала, као и слобода изражавања и медија велики изазови и све што се ради на тим пољима, не ради се због њега лично”, нити као услуга Бриселу, већ ради нас самих. Владавина права не представља инстант кафу, већ реформе у тој области захтевају велико ангажовање, не само српске владе, већ свих интересних група у целокупном друштву Србије.

Такође је истакао да темпо и брзина преговора Србије зависе од реформи, нарочито у области владавине права, односно да је фокус на квалитету заиста кључан, не само због важности владавине права и независног правосуђа, потпуног поштовања људских права, већ и зато што владавина права и економски развој иду једно уз друго. То је модел на коме је заснована сама ЕУ и сам процес припреме за чланство у ЕУ подједнако је важан као и сам циљ. Захваљујући мешавини демократских вредности, основних права и слободне тржишне привреде, ЕУ је успела да изгради свој просперитет, а владавина права није опција у ЕУ, већ обавеза, и зато је питања владавине права главни приоритет на коме треба да се ради у Србији, јер ће се тиме омогућити директан утицај на животе грађана, њихово запошљавање и пословање.