Неистинити наводи члана ДВТ у Народној скупштини

Алумни клуб Правосудне академије (АКПА) демантује наводе које је данас 9. марта 2018. године на седници Народне скупштине изнела Сандра Кулезић, чланица Државног већа тужилаца, представница предлагача избора 52 заменика јавна тужиоца, који се по ставу АКПА одвија на незаконит начин.

Сандра Кулезић је навела да је представница АКПА била присутна на седници 14. децембра 2017. године када је изгласан споран предлог кандидата и да је била у прилици да чује предлог известиоца. То је неистина, јавност је искључена пре било какве расправе, без образложења и уз повреду пословника, закона и Устава. Имена 24 кандидата били су позната пре саме седнице редакцијама београдских новинских редакција, а ни након 3 месеца јавност није добила објашњење како се то десило, нити је записник са седнице усвојен, нити учињен доступан јавности, зато се хитно морају увести јавна емитовања оваквих седница на Интернету или телевизији.

На тражење народне посланице да објасни зашто је поступак био толико нетранспарентан, чланица ДВТ је, имеђу осталог навела, да поступак не критикује чак ни цео Алумни клуб Правосудне академије, већ мала група незадовољних кандидата. АКПА наводи да је само 1 члан Председништва АКПА био учесник конкурса и да АКПА брани пре свега право јавности да зна како се бирају јавни функционери и право на поштвање закона и процедуре. Ставови члана ДВТ-а о кандидатима који долазе из редова свршених полазника Правосудне академије су зато забрињавајући и поставља се питање како ће члан правосудног савета са овако израженим ставовима убудуће моћи објективно да учествује у конкурсима за будуће носиоце правосудних функција, када има негативан однос према једној групи кандидата.

АКПА наводи да је текући избор 52 заменика јавна тужиоца пример затвореног круга нејавног одлучивања противан свим принципима правне државе и владавине права у коме ће, по свему судећи, учествовати заједно представници правосудне струке и политичких партија.