Округли сто о промени Устава

У Палати Србија 21. јула 2017. године одржан је округли сто на тему измена Устава Републике Србије у делу који се односи на правосуђе. Округли сто је отворила министарска правде Нела Кубуровић, а поред ње у уводом делу су говорили шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији Тања Мишчевић, директор Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Жарко Степановић и шеф преговарачке групе за Поглавље 23 Чедомир Бацковић.

У радном делу су у дијалогу учествовали представници свих струковних удружења, као и цивилног сектора који су претходно писмено доставили предлоге измене Устава. Алумни клуб Правосудне академије је своје предлоге измене Устава предложио у оквиру Академске мреже за владавину права коју су на скупу представљали др Вељко Турањанин и испред Алумни клуба председник Синиша Трифуновић и члан Председништва Ева Огњановић. Поред њих, скупу је присуствовао и директор Правосудне академије Ненад Вујић.

Министарка Кубуровић је навела да измене Устава треба да буду толико квалитетне да добијемо позитивна мишљења Венецијанске комисије те да будемо оцењени као држава која је успоставила независно судство, док је г. Бацковић навео да је циљ избећи са једне стране политизацију, а са друге корпоратизацију и еснафизацију. Једна од тема о којој се доста расправљало јесте положај Правосудне академије и корисника почетне обуке, те питање да ли Правосудна академија трба да буде уставна категорија и једина тачка уласка у правосуђе, како је то дефинисано Националном стратегијом реформе правосуђа. Председник Алумни клуба је навео да су кључна питања у успостављању независности правосуђа питања састава Високог савета судства и Државног већа тужилаца, као и питања саме процедуре избора, те је издвојио нека од решења за које се залаже Академска мрежа за владавину права, као што је избалансиран приступ у саставу ВСС и ДВТ, увођење правног лека у порцесу избора функционера, детаљног регулисања критеријума за избор на нивоу закона, а не подзаконских аката, како је данас случај, што је посебно нужно имајући у виду најновију одлуку Уставног суда у односу на правилник ДВТ о избору заменика тужилаца, као и прошлогодишњи поништај конкурса за избор 58 судија од стране ВСС.

Дијалог невладиног сектора са представницима власти биће настављен у септембру, а очекује се да процес измена Устава буде знатно интезивиран у наредним месецима.