Поднета уставна жалба, тражи се обустављање избора тужилаца

Од Уставног суда затражено је доношење привремене мере којом би се зауставио поступак избора 52 заменика јавна тужилаца, које је Државно веће тужилаца (ДВТ) предложило парламенту, а на основу спорног списка који је процурео у јавност пре званичне седнице овог тела на којој је одлука званично донета.

Предлог за доношење привремене мере, као и уставну жалбу, поднео је члан АКПА, учесник конкурса, због повреде права на правичан поступак и права на јавну функцију под једнаким условима. Поред тога што је поступак фингиран и унапред су се знали изабрани кандидати, уставом зајемчена права су повређена и зато што је разговор са кандидатом обавила комисија ДВТ, а не ДВТ, како је прописано законом, као и зато што је ДВТ ослободио полагања теста све кандидате који су оцењени по претходном правилнику против ког је и сам Уставни суд покренуо поступак утврђивања незаконитости. Одлука о предлогу 52 кандидата не садржи уставноправно прихватљиво образложење јер се наводи да је донета “на основу података у које је ДВТ имао увид”, при чему се не знају који су то подаци, чиме се избегава могућност контроле одлуке, а не садржи ни образложену одлуку из које би се видело којим се критеријумима ДВТ руководио у ституацијама у којима је мноштво кандидата имало највише оцене.

АКПА подсећа да ни након месец дана од спорне седнице 14. децембра, ДВТ није објавио записник са седнице, а одбио је и да саопшти да ли је и зашто била противправно искључена јавност, због чега је у току жалбени поступак пред Повереником за информације од јавног значаја, а што све повећава неповерење јавности у регуларност избора јавних функционера.