Посланици, не гласајте за сумњиве предлоге

Саопштење поводом избора тужилаца и заменика јавних тужилаца у Народној скупштини

Народни посланици на текућој седници Народне скупштине РС, нажалост, могу да одлучују само о оним кандидатима за јавне тужиоце и заменике јавних тужилаца које је предложило Државно веће тужилаца (ДВТ), а не и о другим кандидатима ученсицима конкурса. Међу непредложеним кандидатима се управо налазе најбољи кандидати, они који имају максималне оцене у поступку пред ДВТ, али и много боље факултетске оцене од предложених кандидата, али ови кандидати немају право жалбе, нити јавност зна за њих.

Тражимо да ДВТ објасни:

  1. По ком објективном критеријуму је бољи кандидат који има просек 6,58 на студијама на факултету од кандидата који има оцену 9,17?

  2. Зашто у занемарљивом проценту ДВТ предлаже кандидате који су поред правосудног испита завршили и Правосудну академију, а и кад предложе свршеног полазника Правосудне академије, исти се бира за заменика тужиоца у Убу, а не у Београду, иако има боље квалификације и оцене? Да ли су важа тужилаштва резервисана само за одабране?

  3. Где су гаранције да не постоји непотизам и личне везе у избору функционера, када на данашњем Дневном реду скупштинске расправе имамо избор оца за јавног тужиоца и његовог сина за заменика јавног тужиоца, а знамо да је и мајка јавнотужилачки функционер? ДВТ је дужан да јасним процедурама разувери јавност у добронамерност свог предлога, а то никако није учнио, напротив.

Позивамо народне посланике да не подрже оне предлоге за јавнотужилачке функције за које нису потпуно уверени у њихову стручност и оспособљеност, јер је мања штета не изабрати функционера, него избрати најлошије кандидате и прогледати кроз прсте ДВТ-у.