Поводом напуштања јавне расправе: Не сме престати дијалог у правосуђу

Aлумни клуб Правосудне академије (АКПА) изражава жаљење што је неколико важних струковних и невладиних организација напустило званичну јавну расправу о измени Устава Републике Србије у области правосуђа. На скупу су остали представници Високог савета судства, Републичког јавног тужилаштва, Удружења судија прекршајних судова, поједине судије новосадских судова, АКПА итд.

Измена највишег правног акта значајна је за све судије, тужиоце, њихове помоћнике, полазнике Правосудне академије, за законодавну и извршну власт, невладин сектор, као и за све грађане. Управо зато, сви који учествујемо у расправи треба да се уздржавамо од “тешких речи” и сваку критику да аргументујемо.

Сматрамо добрим што у расправи чујемо мишљења не само невладиног сектора, већ и органа, као што су Врховни касациони суд, Високи савет судства и Државно веће тужилаца, који годинама нису износили своје мишљење о правосудним темама, иако су нека горућа питања стварала велике проблеме. Тако сматрамо упркос томе што та мишљења оцењујемо као необјективна и несвеобухватна када је у питању положај Правосудне академије у правном систему.

Процес демократизације правосуђа подразумева, нажалост, и турбуленције, а тога ни АКПА није био поштеђен, те месецима уназад имамо бројне увреде на рачун нашег удружења и Правосудне академије и то од стране колега из струковних удружења, упркос чему ми настојимо да дијалогом, као јединим могућим средством премошћавамо разлике. Зато је АКПА јуче остала на јавној расправи у Новом Саду и зато ће данас присуствовати скупу који организују оне организације које су јуче расправу напустиле, јер још увек верујемо у дијалог.