Противници реформе реформишу Правосудну академију?

На конференцији за штампу новооснованог Удружења судија и тужилаца и Удружења судијских и тужилачких помoћника је, између осталог, речено да су они већ три месеца укључени у рад на систему будућих обука које би требало да спроводи Правосудна академија, као и да су представници ових удружења задовољни резултатима тог рада. Алумни клуб Правосудне академије напомиње да није упознат о каквим разговорима је реч и да чуде овакве изјаве које долазе од удружења која су у претходном периоду били највећи противници увођења Правосудне академије у Устав Србије и која су сама настала на “антиакадемском фону”.

На састанку који је АКПА имао са министарком правде је речено да ће радне групе за измену сета правосудних закона тек бити формиране и то након завршетка рада на уставним амандманима, те да ће АКПА свакако имати свог представника у овим групама, где очекујемо да нова законска решења буду разматрана и одређена тек након јавне расправе.

АКПА сматра да о реформи система обуке морају бити консултовани сви релевантни фактори, а да то свакако јесу њени чланови који су једини били полазници Правосудне академије и они који су заступали интересе ове институције протеклих безмало пет година. Ради се о питању од значаја за демократизацију правосуђа чија важност је апострофирана чињеницом да ова институција постаје уставна категорија и зато заслужује посебну пажњу.