Тражимо хитан састанак са надлежнима

Алумни клуб Правосудне академије (АКПА) затражио је хитан састанак са председницом Народне скупштине, министарком правде, председницом Државног већа тужилаца (ДВТ) и Заштитником грађана, поводом афере која је избила у четвртак у којој су тајни спискови са именима тужилаца који тек требају да се изаберу на функције процурели у јавност пре седнице ДВТ, а што указује да је цео конкурс фингиран.

Тражимо да се овај случај испита и да јавност буде обавештена ко је учествовао у састављању тајног списка кандидата, када је списак састављен, у ком кругу је договорен. Такође тражимо да ДВТ хитно јавно објави записник са спорне седнице одржане 14. децембра 2017. године и објасни зашто је усред седнице, пре расправе о кандидатима искључена јавност, зашто Предлог о избору кандидата није одмах објављен на Интернет сајту ДВТ, већ је под ознаком “хитно” послат Народној скупштини, чији је Одбор за правосуђе о кандидатима расправљао у рекордном року. Тражимо и одговор да ли је заиста одржана “припремна седница”, како је то саопштио ДВТ, без присуства јавности пре регуларне седнице, и ако јесте на основу ког прописа је сазвана таква седница.

У питању је највећи конкурс за избор тужилаца у Србији од како постоји ДВТ, а многе околности подсећају на реизбор тужилаца из 2009. године у коме су такође у оптицају били многи тајни спискови састављени под сумњивим околностима, ван званичних институција. Не сме се допустити да се такав скандал понови и зато јавност мора бити упозната са свим спорним аспектима избора функционера, који изазивају основану сумњу у регуларност.