У јеку уставне дебате о правосуђу незаконит избор тужилаца

Данас, 20. новембра 2017. почињу разговори са кандидатима у поступку избора преко 50 заменика јавних тужилаца пред Државним већем тужилаца (ДВТ). У питању је један од највећих конкурса које је ДВТ расписао и који се спроводи на незаконит начин и то у јеку јавне дебате о измени Устава у коме је кључно питање управо избор функционера у правосуђу.

Подсећамо да је Уставни суд летос, по иницијативи Алумни клуба Правосудне академије (АКПА), покренуо поступак утврђивања незаконитости правилника по коме ДВТ предлаже тужиоце и суспендовао све конкурсе у тужилаштву, после чега је Народна скупштина одбила да изабере тада предложених 17 кандидата. Након тога, ДВТ је на брзину, без икаквих консултација са струковним организацијама, донео нови правилник о избору тужилаца, по коме данас поступа. Нови правилник садржи одредбу према којој оцене свих кандидата добијене по претходном незаконитом правилнику, важе и даље.

АКПА оцењује да је у питању покушај да се избегне правна сакнкција, а да се, заправо, настави са праксом нетранспарентних избора јавних функционера, у коме се доносе одлуке без образложења и без права неуспешних кандидата да уложе жалбу. Ако се питамо одакле потичу проблеми у правосуђу и зашто му грађани не верују – један од кључних одговора је у оваквом избору носилаца функција, који се спроводи по критеријумима који су јасни само уском кругу оних који имају власт у правосуђу. Таква власт није ништа другачија од политичке власти и зато мора подносити рачуне грађанима и не скривати се иза плашта независности, јер независност није оправдање за неодговорност.