Удружење тужилаца Србије (УТС) да не вређа и не врши притисак на Алумни клуб

Алумни клуб ПА трпи притиске и увреде од Удружења тужилаца Србије (УТС), удружења блиског ДВТ-у, које су пласиране кроз писмо члана Управног одбора УТС-а, потписаног у том својству, господина Д. Ј. у коме се ми називамо скупљачима секундарних сировина и алуминијума, оптужујемо се да смо основани са циљем да се формира паралелно удружење УТС-у и удружењу судија и наводи се да је добро што је Правосудна академија почела да бива профитабилно предузеће и да чисти Србију, а не само да троши државна средства, те нам се “топло пропоручује” да се посаветујемо са, између осталог, УТС-ом и др Гораном Илићем.

Овакве увреде и притисак су реакција на наша настојања да јавност обавештавамо о свим сумњивим дешавањима у избору јавнотужилачких функционера и зато што тренутно у преко 50 јавних тужилаштава и преко 100 судова у Србији спроводимо анонимну анкету међу правосудним функционерима у којима истражује њихово мишљење о условима рада, материјалном положају и постојању непотизма и корупције у избору на функцију и напредовању у каријери.

Овакво застрашивање посебно забрињава код чињенице да ће чланови ДВТ-а (који су уједно и чланови УТС-а) одлучивати о предлогу за избор на јавнотужилачку функцију кандидата који долазе из редова чланова Алумни клуба ПА који су учесници конкурса пред ДВТ-ом, те постоји оправдана бојазан да ће наши чланови у овим поступцима бити дискриминисани.

Алумни клуб позива УТС да се јавно огради од оваквих изјава свог руководиоца и извини Алумни клубу Правосудне академије и тако макар покуша да сачува достојанство ДВТ-а у чији једанаесточлани састав улази пет чланова УТС-а. Такође, уколико УТС има замерке на рачун Алумни клуба и Правосудне академије, позивамо га да се аргументовано упусти у дискусију на ову тему, како доликује удружењу овог реномеа.

У једном је потписник писма у праву – Алумни клуб ће настојати да очисти Србију од свих облика недозвољеног притиска, “буразерских односа” и лицемерја у јавном тужилаштву у које не верује преко 70% грађана Србије и настојаће да следећа генерација правосудних функционера покаже ново лице правосуђа.

У Београду 23.05.2017. године.