Уставни суд блокирао конкурсе за тужиоце по иницијативи Алумни клуба

 

Уставни суд је на данашњој седници (19. јул 2017) прихватио иницијативу Алумни клуба Правосудне академије (АК ПА) и Удружења за заштиту уставности и законитости и покренуо поступак за утврђивање незаконитости правилника о избору на прву јавнотужилачку функцију који је донело Државно веће тужилаца (ДВТ). Суд је истовремено одредио привремену меру, забранивши свакоме, па и Народној скупштини, да предузима радње по текућим конкурсима за нове заменике тужилаца. Овим је блокиран избор тужилаца у Републици Србији до коначне одлуке Уставног суда о сагласности правилника ДВТ са Законом о јавном тужилаштву, а 18 кандидата које је ДВТ по хитном поступку предложио 14. јула парламенту неће бити изабрани.

Овом одлуком Уставног суда фактички се признаје да је у претходном периоду по спорном правилнику незаконито изабрано неколико десетина нових тужилаца, који по Србији управо воде истраге и подижу оптужнице. Одговорност за то, као и за блокаду свих будућих конкурса, сноси ДВТ, који је својим правилником покушао да изигра захтев ЕУ да Правосудна академија (ПА) буде једина тачка доласка на судијску и тужилачку функцију. Међу тужиоцима који су у мају изабрани за елитна београдска тужилаштва налазе се кандидати са просечним факултетским оценама 6.58, 7.14, 7.19 и 7.42, од тога двоје који су студирали преко десет година. Одлука Уставног суда ставља тачку и на праксу ДВТ да крије од јавности и од парламента факултетске оцене нових тужилаца, на шта је већ упозорио повереник Шабић усвајајући жалбу АК ПА.

АК ПА месецима је, показујући интегритет, упозоравао на незаконито додатно тестирање полазника ПА у субјективном разговору и на банални писани испит ДВТ на ком највишу оцену оствари више од половине кандидата. Ова одлука Уставног суда значи да постоји основана сумња у законитост правилника ДВТ, а, према досадашњој пракси суда, извесно је да ће правилник ускоро бити оглашен незаконитим. Нови тужиоци моћи ће бити бирани тек кад буде донет неки нови правилник.

АК ПА наставиће борбу против вишедеценијске произвољности у избору судија и тужилаца, где су били бирани по правилу најгори кандидати, некадашњи лоши ђаци. Подсећамо да је након указивања АК ПА у новембру 2016. поништен незаконит конкурс Високог савета судства за нове судије. Очекујемо да Уставни суд донесе сличну одлуку о правилнику о избору нових судија.

Линк ка саопштењу Уставног суда: http://www.ustavni.sud.rs/page/view/149-102401/saopstenje-sa-16-sednice-i-velikog-veca-odrzane-19-jula-2017-godine-kojom-je-predsedavala-vesna-ilic-prelic-predsednica-ustavnog-suda-i-predsednica-veca .