Врховни касациони суд за уравниловку

Врховни касациони суд (ВКС) саопштио је 12.2.2018. да је против предложеног уставног амандмана да за судију првостепеног суда може бити изабрано само лице које је окончало обуку на Правосудној академији (ПА), јер је то, наводно, дискриминација осталих кандидата са дугогодишњим стажом.

ВКС прећуткује да је захтеван пријемни испит на ПА доступан сваком кандидату. ПА постоји управо као правичан филтер кандидата за судије. До сада се дешавало да се на 12 слободних места у београдским судовима јави 400 формално једнаких кандидата, а онда Високи савет судства (ВСС) произвољно одабере 12 кандидата, који по правилу имају личну везу, а нису најискуснији. ВКС, као и Друштво судија, никада нису критиковали нетранспарентан рад ВСС, па ни то што је ВСС у јануару 2018. без јавне расправе усвојио Правилник о првом избору судија, који предвиђа да су питања за кандидате унапред објављена на сајту ВСС, па их свако може научити напамет.

Грађани Србије ће, ако су заиста задовољни постојећим судством, на референдуму бити против ПА у Уставу, а нејасно је зашто судије ВКС желе да спрече реформу и увођење реда у избор судија. Симптоматично је да тренутно једино Алумни клуб Правосудне академије (АКПА) указује на мањкав систем избора судија у Србији, док већински део стручне јавности ћути.

Подсећамо да управа ВКС пре неколико месеци није дозволила да АКПА спроведе анкету међу судијама ВКС, када је 80% од 1218 осталих анкетираних судија рекло да судије напредују у каријери на основу личних веза и непотизма.