АКПА поздравља резултате референдума

Алумни клуб Правосудне академије, струковно удружење судија, тужилаца и полазника Правосудне академије (АКПА) поздравља одлуку грађана Србије који су се на референдуму одлучили да потврде Акт о промени Устава.

У питању је историјски тренутак у развоју наше демократије, јер је први пут уређење правосуђа била тема непосредног изјашњавања грађана. Истовремено, тиме је окончан дугогодишњи процес у који је уложена велика енергија и у коме су се представила различита гледишта и предлагала бројна решења и од такавог отворен дијалога је правосуђе имало користи.

Неке од позитивних последица јучерашњег изјашњавања ће бити уочљиве одмах. Тако ће јучерашња одлука онемогућити спровођење реизбора више стотина судија и тужилаца који тренутно обављају функције на пробном мандату и они ће одмах по проглашењу Акта о промени Устава ступити на сталне функције.
Даљи ефекти учињених уставних измена ће ипак сачекати доношење правосудних закона који ће конкретизовати уставна решења. И не само то, закони ће решити конкртна питања начина избора судија и тужилаца – конкретног поступка, улоге Правосудне академије, питање пред којим органом ће судије и тужиоци полагати заклетву, да ли ће постојати јасне гаранције материјалног статуса како за време вршења правосудне функције тако и након њеног престанка у току пензије, итд. Све те промене морају ићи за тиме да обезбеде независност и самосталност судија и тужилаца као и да подстакну позитивну селекцију, како би правосуђе било актрактивно за најбоље правнике у нашој држави. Тек уклико то постигнемо моћи ћемо да говоримо о успеху вишедеценијске реформе.

За сада је важно да је завршетком референдумског изјашњавања учињен најтежи корак након чега реформски процеси не могу стати. АКПА очекује да се у даљем току реформе настави са конструктивном дискусијом и да се узму у разматрање сви предлози које буду износиле струковна удружења и заинтересована јавност.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *