Оставка Председништва Алумни клуба Правосудне академије

Председништво Алумни клуба Правосудне академије (АКПА) поднело је оставку. Три су разлога за то.

Први разлог је спознаја да нико од кључних учесника у правосудном животу није у борби за своје партикуларне интересе оставио нимало простора за борбу за општи интерес, због чега је разумљиво да нису препознали искрену жељу Председништва АКПА да посеје здраво семе у правосудни систем Србије. Наша борба је перципирана као борба за наш партикуларни интерес и сваки наш потез је погрешно интерпретиран. Све ово је довело до разочарања и замора у Председништву АКПА. Наше ставове о Радном тексту амандмана на Устав у делу о правосуђу изнело смо у самосталном коментару на тај текст.

Други разлог за оставку је тај што ће Народна скупштина готово извесно изабрати 52 заменика јавног тужиоца по предлогу Државног већа тужилаца (ДВТ), који је уследио након нетранспарентне процедуре пред ДВТ и након што је готово половина списка кандидата којег је ДВТ предложило парламенту доспео у јавност пре било какаве седнице ДВТ. Овим се показује да правосудна струка и политичке странке заједно могу издејствовати незаконит избор правосудних функционера без икаквих санкција.

Трећи разлог за оставку јесте неповољан Радни текст амандмана на Устав, који предвиђа окончану посебну обуку на институцији за обуку у правосуђу као услов за избор у одређене првостепене судове и тужилаштва. Иако се испрва чинило да је ово специфична уставна техника за конституционализацију постојеће почетне обуке на Правосудној академији (ПА), за шта се одавно залажемо, из последњих иступа министарке правде, али и директора ПА, следи да амандмани немају у виду почетну обуку на ПА, већ, добрим делом, систем непознате скраћене обуке без постојећег, сложеног пријемног испита на ПА. То ће довести до инфлације полазника ПА и дезавуисања главне, меритократске идеје ПА – почетне обуке за будуће судије и тужиоце. Тиме је држава исказала неспремност да одлучно уведе, након деценија лутања, објективне и мерљиве критеријуме за избор судија и тужилаца и заснује правичан меритократски поредак избора.

Сумирајући оно што је учињено и пропуштено почев од ванредне скупштине АКПА фебруара 2017, када је ово Председништво изабрано, укључујући успехе пред Уставним судом и Повереником за информације од јавног значаја, па и своје последње избалансире предлоге за корекцију предложених уставних амандмана, Председништво АКПА се нада да је оставило пример да се треба борити против мањкавости у правосуђу и да се стварним или привидним правосудним ауторитетима треба супротставити када греше.

Председништво АКПА је истовремено ставило ван снаге одлуку о именовању повереника АКПА за праћење рада ДВТ Мирка Илића. Председништво АКПА, сада у ”в.д. стању”, обављаће најнужније, техничке послове. О новој политици и органима АКПА одлучиће ванредна скупштина АКПА, која ће се одржати у наредном периоду. На свој труд и рад Председништво АКПА је поносно. Захваљујемо се свима на подршци.

Председништво Алумни клуба Правосудне академије

http://rs.n1info.com/a372857/Vesti/Ostavka-predsednistva-Alumni-kluba-Pravosudne-akademije.html

Ostavka predsedništva Alumni kluba Pravosudne akademije