Позивамо народне посланике да изнесу разлоге против избора судија

Алумни клуб Правосудне академије (АКПА) поводом избора судија који је на Дневном реду текуће седнице Народне скупштине, позива народне посланике да јавно изнесу разлоге у односу на четири кандидата који су предложени за избор, али су данас на скупштинском пленуму оспорени.

Наиме, Високи савет судства је предложио 37 кандидата за први избор на судијску функцију у Краљеву, Лесковцу, Алексинцу, Сомбору, Новом Пазару, Ужицу и Пожаревцу, те је предлог одлуке о њиховом избору упутио је Народној скупштини. Међутим, неки од тих предлога су данас оспорени без икаквог образложења.

АКПА сматра да Народна скупштина, као представништво свих грађана, има пуно право да на судијску функцију не изабере предложене кандидате, али сматра да би у том случају била дужна да Високом савету судства (ВСС), предложеним кандидатима и целој јавности образложи своју одлуку. Владавина права подразумева не само обавезу да државни органи доносе одлуке из своје надлежности, већ и обавезу да се одлуке доносе на транспарентан начин који би јавности омогућио да разуме зашто су оне донете.

АКПА посебно указује на чињеницу да двоје оспорених кандидата потичу са Правосудне академије (ПА), а то значи да су завршили званичну државну обуку за судије, да су положили пријемни и завршни испит на ПА где је њихов рад вреднован од стране комисија сачињених од високих правосудних функционера, да су поред тога изабрани за кандидате за судије од стране ВСС, те није јасно шта представља разлог за оспоравање њиховог избора.

АКПА такође позива и ВСС да од Народне скупштине, са којом заједно учествује у избору судија на први мандат, затражи иста објашњења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *