РЕФЕРЕНДУМ НИЈЕ СТРАНАЧКО ПИТАЊЕ

Алумни клуб Правосудне академије, струковно удружење судија, тужилаца и полазника Правосудне академије (АКПА) сматра да грађани Србије своју одлуку на референдуму о промени Устава у области правосуђа 16. јануара 2022. године не треба да заснивају на политичким разлозима.

Референдум, као демократска институција непосредног изјашњавања грађана о питањима највишег значаја се не сме поистоветити са страначким изборима, који ће свакако бити одржани касније ове године. Питање на које грађани треба да се изјасне се односи само на правосуђе и грађани на њему неће изразити никакв политички став. У јавности постоје бројни покушаји да се питање референдума искористи у предизборној кампањи политичких снага и такви покушаји могу судијама, тужиоцима и правосуђу у целини само да нанесу штету.

Референдум представља завршетак дугогодишњег процеса коме је претходио друштвени дијалог у коме се расправљало о темељима правосуђа, о начину избора судија и тужилаца и гаранцијама њихове независности, односно самосалности. По оцени АКПА, која већ годинама учествује у том процесу, предложене промене садрже читав низ добрих решења којима се директно побољшава положај судија и тужилаца, посебно оних који се налазе на тзв. пробном мандату, који се према предложеним променама, укида. Поред тога, добродошло је и решење којим се измешта избор судија и председника судова из парламента, што је посебно значајно ако се има у виду да се у последње време повећао број необразложеног одбијања Народне скупштине да изврши одређене изборе у правосуђу. С друге стране, у Акту о промени Устава о коме ће се грађани на референдуму изјашњавати нису садржани услови за избор судија, а што је сугерисала Венецијанска комисија, нити је решено питање положаја Правосудне академије, те је изостављено питање финансијске самосталности судства. Изостављање ових питања не чини Акт о промени Устава неприхватљивим, али то значи да ће у случају успеха на референдуму неки од кљуних питања бити решавана на законском нивоу.

АКПА сматра значајним чињеницу да ће се грађани непосредно изјашњавати нареферендуму о питањима правосуђа, јер то представља упражњавање демократије у пуном смислуте речи. Та чињеница је значајна за унапређење културе владавине права и зато грађани не треба дапропусте прилику да изласком на референдум учествују у овом процесу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *