Саопштење АКПА поводом извештаја ДРИ

ИСПЛАТА ПЛАТА СВРШЕНИМ ПОЛАЗНИЦИМА ПРАВОСУДНЕ АКАДЕМИЈЕ НИЈЕ ИСТО ШТО И ОСТАЛЕ УОЧЕНЕ НЕПРАВИЛНОСТИ У ЊЕНОМ ПОСЛОВАЊУ

Поводом Извештаја Државне ревизорске институције у ком су наведене неправилности у ревизији финансијских извештаја и ревизији правилности пословања Правосудне академије (ПА) Алумни клуб Правосудне академије (АКПА), као струковно удружење које окупља бивше и садашње полазнике ПА, истиче да се проблем исплате плата свршеним полазницима ПА не може поистоветити са осталим уоченим неправилностима.

Наиме, свршени полазници ПА су лица која су завршила почетну обуку на ПА у трајању од 30 месеци и тиме испунила законом прописане услове за избор на судијску и тужилачку функцију. Чињеница да је веома велики број свршених полазника ПА још увек у радном односу са ПА, након истека радног односа на одређено време у трајању од 30 месеци, колико траје почетна обука, проистиче искључиво из разлога што они нису изабрани на функцију. С тим у вези, током протеклих година указивали смо на то да проблем свршених полазника ПА до тренутка њиховог избора на функцију мора бити решен на системски начин, при чему смо за време последње реформе правосудних закона предлагали стварање законског оквира који ће им омогућити да наставе са радом у радном односу на неодређено време, уз задржавање права и обавеза. Такође, више пута смо се поводом овог проблема обраћали  Високом савету судства и Високом савету тужилаштва, истичући да је потребно значајно убрзати избор свршених полазника  ПА на функцију и решити њихов статус до тог тренутка.

АКПА нарочито истиче да се потреба радног ангажмана свршених полазника ПА и исплата плата не може доводити у питање, те да би све осим тога довело до грубог изигравања смисла постојања почетне обуке на ПА и саме ПА као инситуције за обуку у правосуђу. С тим у вези, још једном указујемо на то да се значајно касни са доношењем новог Закона о Правосудној академији, без чега реформа правосудних закона није завршена.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *